10 Şubat 2017 Cuma

Türkiye'nin Bitki Örtüsü

Hiç yorum yok

Türkiye'nin Bitki Örtüsü




♦ Türkiye, bitki örtüsü çeşitliliği yönünden dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Ülkemizde yaklaşık 12.000 dolayında bitki türü vardır.
♦ Ülkemizde bitki türlerinin çok fazla olmasında;iklim toprak, yerşekilleri faktörlerinin çeşitlilik göster­mesi etkili olmuştur. Bu faktörlerden en önemli ola­nı iklimdir
♦ Türkiye’de iklim çeşitliliğinin fazla olmasında orta kuşakta yer alması ve yerşekillerinin çeşitlilik gös­termesi etkili olmuştur.lim, toprak, yerşekilleri faktörlerinin çeşitlilik göster­mesi etkili olmuştur. Bu faktörlerden en önemli ola­nı iklimdir.
■ Sıcaklık ve yağış şartlan ile güneşlenme süresi bit­ki türlerinin dağılımında etkili olmaktadır. Örneğin güney kıyılarımızda sıcaklık ve ışık isteği yüksek kızılçam ormanları gelişme gösterirken, Doğu Kara­deniz’in yüksek, kesimlerinde yağışlı ve sisli ortam seven ladin ormanları gelişme göstermiştir.
■ Ülkemizdeki bitkilerin yaklaşık üçte biri dünyanın diğer bölgelerinde görülmeyen endemik bitkiler­den oluşur.
Köyceğiz Gölü çevresindeki sığla ağacı, Göller Yö­resindeki kasnak meşesi, Datça ve Teke yarıma­dasındaki Datça Hurması, Kazdağindaki Kazdağı Köknarı, Kastamonu ve Yozgat çevresindeki ispir meşesi birer endemik bitkidir.
Ülkemizde endemik bitkiler en fazla Toros dağla­rında, en az ise Trakya ve iç Anadolu’da bulunur.
1) Ormanlar
♦ Ülkemizin yaklaşık %27’si ormanlarla kaplıdır, a Bu ormanlar kuzey ve güneydeki dağlık sahalar ile Batı Anadolu dağları üzerinde geniş bir alanda gö­rülür.
2)- Maki 
Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde oluşan her zaman yeşil, bodur ağaç ve çalılardan oluşan bitki topluluğuna maki denir.
Kuraklığa dayanıklı bitkilerdir.
Makiler Akdeniz iklim bölgelerinde kızılçam orman­larının tahrip edildiği yerlerde geniş yer kaplar. Başlıca maki türleri; zeytin, mersin, keçiboynuzu, sandal, kocayemiş, defne, zakkumdur.
Akdeniz kıyılarında 800-900 metrelerde yer alan makiler, Ege Bölgesi’nde500-600 metreye, Mar­mara Bölgesi’nde 300-400 metreye kadar çıkabil­mektedir.
3)- Bozkır
Yağışların az olduğu yerlerde ilkbahar yağışlarıyla gelişen, yaz kuraklığıyla sararan ot topluluğudur.
Bozkırlar İç Anadolu Bölgesi’nde ve Kayseri çevre­sinde yaygındır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Gaziantep ve Mardin arasındaki ovalarda bozkırlar geniş yer kaplar.
Ergene Havzası, İç Anadolu ve Doğu Anadolu böl­gelerinde ormanların insanlar tarafından tahrip edilmesi sonucunda antropojen bozkırlar oluş­muştur. Bozkır alanlarında adacıklar şeklinde me­şe, ardıç ve karaçam ağaçlarının bulunması bura­ların daha önceden ormanlarla kaplı olduğunu göstermektedir.
4)- Çayır
♦ Ülkemizde çayırlar 1800-2400 metrelerden başla­yarak 3000-3500 metreye kadar devam eder.
♦ Dağ çayırlarına Kuzey Anadolu, Toroslar ve Doğu Anadolu dağlarında rastlanır.

- İmla Kurallarına Dikkat Edilmiştir
- Kaynaklar Tablolar ve Resimlerle Desteklenmiştir
- Büyük Küçük Harf Başlangıçlarına Dikkat Edilmiştir
- Güncel Müfredattır
- Yazıların Fontları Ve Renkleri Ayarlanmıştır
- Kaynakça Mevcuttur



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder